Isnin, 17 Ogos 2009





raw material baja fertigasi






assalamualaikum.........................

lama juga aku x masuk blog aku ni...............sibuk sikit.......
kali ni kau nak tunjuk kan bungkusan untuk raw material untuk baja fertigasi.......mana la tau ada kengkawan yang lak beli.....senang je....boleh rujuk raw material tersebut..............

Isnin, 3 Ogos 2009

cili hijau


salam...........hari ni aku keluarkan hasil cili hijau.....hasil memberansangkan.......seratus pokok je kat belakang umah aku.....tp hasil boleh tahan.....mula aku tak nak petik sebab nak tunggu merah...tp ade pemborong nak aku tolak jer........tp harga murah sikit le,,,,,,3.50 sekilo......-x pe lah janji boleh jual......adt lah turun naik harga cili...........yang penting syukur alhamdulillah.............terima kasih Allah..............

Ahad, 2 Ogos 2009

cili fertigasi





salam................hari niaku nak citer pasal wat projek fertiasi dengan bermila secara kecil-kecilan dahulu.aku bermula dengan wat kat laman umah..........dengan kuantiti yang sedikit ni pon aku rase mcm nak gile menjaga nye dan pernah juga pokok aku kena serang hendap dgn kulat.habis semua pokok aku.x ade tinggal sebatang pon.mase 2 pokok aku dah mula keluar buah......tp aku x putus asa aku usaha smpai berjaya......dan hari ini aku menarik nafaz lega.atas kesabaran dan doa pokok aku yang baru dah keluarkan hasil dan semakin sihat........syukur alhamdulillah....tp aku x suka nak cerita pasal kejaan.x mencabar.kenapa aku cakap macm 2!......sebab orang yang berjaya mesti bermula dengan kegagalan.......mungkin banyak kegagalan yang dialami membuatkan seseorang banyak pengalaman dan begitu yakin akan berjaya jika usahanya berterusan tampa rasa jemu........bidang pertanian ni pon kena banyak bersabar.......kalo nak hasil yang baik lah.....sabar,usaha,reseach,improve,perlu ade....lagi satu jangan malu bertanya........(sory lari tajuk sikit)bayak lagi aku nak cerita.....tp di lapangan yang lain......mungkin blog aku x banyak maklumat tentang cili fertigasi tapi aku harap dapat menaikan semangat rakan seperjuangan.....pertanain adalah perniagaan............akan datang aku akan paparkan formula cili fertigasi 13 belas unsur yang aku gunakan.......biar dapat kongsi sama2.......salam....................

Jumaat, 31 Julai 2009

media tanaman


salam.............

tanam cili dalam polybag tapi guna tanah! boleh....malah lagi bagus dari media2 yang lain.Apa yang perlu ada pada media adalah tanah ,pasir, dan baja organik(tahi ayam).Itu sudah mencukupi....Kira laengkap juga lah.......pokok boleh hidup...tp x jamin kualiti nya.dengan itu kenalah tambah dengan baja 12:12:17:2 blue special.....media pula harus mengikut nisbah yang betul 3:1:1...... pembajaan pula perlu mengikut cara yang betul.....mengikut pengalaman aku ,aku bagi pokok aku makn 2 minggu sekali jer........sealamat mencuba...

Khamis, 30 Julai 2009



salam.......... bertemu kita sebangsa .kat sini aku nak cerita pengalaman aku mula2 dulu aku tanam cabai.cabai yang mula mula aku tanam adalah cabai s465 cili semerah...pokok memang cantik senang urus dan tahan penyakit......buah dia agak besar dan boleh tahan pedas.
pada peringkat percubaan aku tanam menggunakan kaedah fertigasi.cuma aku pakai tanah jer.pastu aku siram manual.itu kira fertigasike.bukan kan....tp kita boleh up sere benda tu.tiru je cara fertigasi.......kemudian barulah buat projek fertigasi bebetul.pelan2 kayuh............the moral story kat sini adalah kita mula dari bawah....pastu improve................banyak lagi pengalaman yg aku nak kongsi.bukan 2 sahaja aku akan bg formula 13 unsur untuk cili fertigasi yg aku dah cube,memang cantik..........